Не будете ченге, което спи

Кой се "бори" с престъпността безрезултатно от години - без обвинения, без свидетели, без процеси и без справедливи присъди....

Държава: Франция
Година: 1988
Времетраене: 93 минути
Не будете ченге, което спи
За продукцията

Трилър

По романа на Фредерик Фах/жарди - "Въпрос за стил"

Режисьор: Жозе Пинейро
В ролите: Ален Делон, Мишел Серо, Ксавие Делюк, Патрик Каталифо, Феодор Аткин, Реймон Жером, Серж Реджани и др.

ФАБУЛА


Из криминалните среди във Франция вместо правосъдие се извършват анонимни убийства, никой не знае кой срещу кого воюва, но стигат и до...едно ченге, което вече не спи.

СЮЖЕТ


Провежда се чистка на босове в престъпния свят - в хазарата, в проституцията и в наркомрежата.
Директор Казалиер събужда дивизионен комисар Йожен Грендел, за да се яви на среща. Възлага му да проведе разследване с двама помощници - инспектор и стажант.

Разпитите започват, но не вървят гладко. Грендел е наясно с причините за акциите, не ги одобрява, но и не е склонен да сложи край, докато сред жертвите не попадат и ченгета с неясни мотиви...

Йожен Грендел е озадачен и може би "се събужда" в парадоксален кръг, в който се води война между ченгета вътре в бизнеса, който ... "прочистват"...


ФИЛМЪТ


След "Дума на ченге", отново в екип с режисьора Жозе Пинейро, Ален Делон продължава с другата вълна от престъпността - във вътрешния кръг.

"Не будете ченге, което спи" е по романа "Въпрос за стил".

Филмът пресъздава действителни събития, протекли между март 1979 и октомври 1980, когато са извършени серия убийства във Франция, Италия и Германия от Федерация за национални и европейски действия, обединяваща ветерани и действащи ченгета. Легендата е за крайно десни функционери, които раздават правосъдие вместо неработещата съдебна система.

Във Франция поделението се нарича "Лоялност към полицията" (или "За "честта" на полицията"). Акциите им предизвикват голям отзвук с още по-неизяснени въпроси. Организацията се "разпуска" през 1980, през 1985 отново е "разформирована", и още веднъж - през 1987, заради "процедурни грешки" през първите решения. Разпространява се информация, че някои от жертвите са от лявото движение "Първа линия"..., но това са политически манипулации.

"Героите" не са нито леви, нито десни - чистката се извършва между свързани престъпници и ченгета.

"Не будете ченге, което спи" е копроудукция на Френския телевизионен канал - TF 1 и компанията "Леда" на Ален Делон, с разпространение от "Капитал Филмс" и реставрация от Pathé.

Делон посвещава филма на Жан Габен.

Кампанията и реакциите след премиерата са точно като в сюжета ...


Златна Романова

"Дума на ченге"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад