Единствената фабрика за ръчно тъкани килими е пред затваряне

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Малка килимарска фабрика от Костандово, край Велинград е единствената, която изработва ръчно тъкани килими, включително за британското кралско семейство. След продължително проучване от Задругата на майсторите в Англия, семейната фирма спечелила доверието и изработила килими за за замъци и сгради на британски представителни институции във Франция и Германия. Днес обаче тъкачницата е на ръба на оцеляването. Но не заради високите сметки за ток, а заради липсата на работна ръка.

Преди 25 години Нино Парпулов създава цех за производството на ръчно тъкани килими. След много усилия малка килимарска фирма пробива пътя си до кралският двор във Великобритания. Жените от малкото Костандово изпълняват една на пръв поглед непосилна задача – везането на килим с дължина от 18 метра за лятната резиденция на британската кралица.

В самото начало в семейният цех работят 280 тъкачки. През годините обаче нещата се променят.

"За 25 години се пенсионираха всички, които бяха на пенсионна възраст, в момента имам 25 тъкачки. Ние сме създали ноу хау, което е признато вече от експертите на световно ниво, че организацията, която е създадена тук в Костандово, позволява съхраняване на културно наследство. Световно и европейско културно наследство в текстила", казва Парпулов.

Днес килимарският цех в Костандово изпълнява по една поръчка за кралския двор всяка година, а собственици на везаните произведения от България са холандската кралица Беатрикс, Джейн Чърчил - внучка на Уинстън Чърчил, Мик Джагър, както и няколко знакови европейски и презокеански сгради.

С дизайна на килимите е ангажиран сина на собственика - Тодор.

"Процесът е доста бавен и прецизен. Една моя грешка може да коства абсолютно всичко. Затова до изработката на дизайна се стига от 6 до 8 месеца. Все още има много поръчки от Англия, обаче не мога да смогна да ги изпълнявам. Причината е липсата на тъкачки", обяснява той.

Така се стига до абсурда, че интерес към това производство има, а то изчезва.

 

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад