Едва 85 души са ваксинирани в пловдивското село Белащица

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличават се заболелите с коронавирус в Пловдив и областта. В близкото до областния град село Белащица също нараства броят на заразените. В същото време след смъртта на жена, която почина след ваксинация с  “Астра Зенека”, временно се спря имунизацията с препарата.

“Има притеснение сред пациентите - питат дали има опасност. Разбира се, че няма опасност за здравето нито на имунизираните, нито на тези, на които предстои. Неприятното е, че Изпълнителна агенция по лекарствата спря всички партиди от тази ваксина, а не каквато беше практиката до момента да се спира определена партида, която е проблемна”, каза в “Денят започва” лекар каза д-р Костадин Сотиров - единственият общопрактикуващ лекар в село Белащица и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той отбеляза, че е получил ваксини един-единствен път и това е крайно недостатъчно - едва 25-26%, като няма нито един флакон от ваксината на “Пфайзер” или “Модерна”.

“Пациентите имат право на избор и ние бихме желали да имаме и от нея”, заяви д-р Сотиров.

По думите му притесненията на лекарите са, че спирането на всички партиди може да разколебае пациентите, особено тези, които не са решили окончателно дали да се имунизират, а това ще намали ваксинационния обхват. Притеснително е и, че се е наложило да бъдат изхвърлени ваксини, защото при получаване на разпореждането на РЗИ за спиране на ваксинирането от “Астра Зенека” вече имало отворени флакони, които са годни за употреба  до 48 часа след изтегляне на първата доза от флакона.

Към момента д-р Сотиров е успял да ваксинира едва 85 души. В същото време в  Белащица броят на заразените нараства бързо.

Какво още коментира той вижте във видеото!