Ех, тези вкусни баници

Предаване: 100% будни, 28.02.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Следващият материал е посветен на един от символите на България. За закуска, обяд или вечеря, надали има някой, който да не обича баница. Може би и заради това любимият на всички специалитет се нарежда в класацията на кулинарната енциклопедия TasteAtlas за най-вкусни такива в световен мащаб.

Според класацията на световния кулинарен атлас присъстват над 10 000 храни и напитки - популярни, както и забравени вкусове и аромати на градове, региони и села по света. В  тази класация, над аржентинската емпанада, над турската баклава, се нарежда нейно величество БАНИЦАТА.

Баницата е обединяващо ястие за Балканите. Пролетно време има така наречените баници или зелници, в които се слагат коприва и спанак. Баницата е едно спасение от глада, защото между корите можеш да сложиш всичко.

Все още в село Баничан се прави Огледна баница, защото я прави младата кандидат-снаха. Затова колкото повече сирене има в нея, токова по-добра партия би могла да бъде тя. Повече за този вкусен деликатес разговаряхме с Десислава Димитрова, етноботаник в Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад