Екатерина Захариева: Надявам се позицията на България за присъдата на Навални да е единна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Надявам се позицията за присъдата на Алексай Навални да е единна, тя не е срещу някого, тя е принципна, каза в "Още от деня" министърът на външните работи Екатерина Захариева, като посочи, че президентът не желае да изрази позиция. Тя уточни, че и в Европейският съюз и с нашите партньори имаме единодушно мнение по този въпрос. 

"Буди притеснение фактът, че този процес се използва за политически причини, тоест ограничава се правото на опозицията да излъчи лидер, имаме два пъти по 4000 арестувани мирно протестиращи граждани и надявам се, така както сме обединени в Европейския съюз, и в България по тази тема да не се страхуваме да изразим позиция", подчерта външният ни министър.

Присъдата от условна беше променена в ефективно изтърпяване на лишаването от свобода поради факта, че Навални не се е явявал в полицията и се е отклонил от условията на условното освобождаване, но той все пак е бил в Германия на лечение, поясни Захариева.

Разбира се, че държавите не трябва да се месят във вътрешните работи на друга държава, но присъствието на дипломати от много държави, включително и от България, на процеса срещу Навални, което става след разрешение на руския съд, не е натиск, но означава знак и е нормална дипломатическа практика, че се осигурява честен процес, че правосъдието не се използва за политически цели, поясни Захариева. 

Сигналът, който подава целият свят е, че правосъдието не се използва за политически цели, че трябва да се осигури правото на мирен протест за изразяване на мнение на гражданите и трябва да се разследва опитът за убийството на Навални. 

"Това, което притеснява международната общност е организирането на процеси, за които има съмнение, че са политически мотивирани срещу лидери на опозиция", подчерта министърът на външните работи. 

Вижте във видеото какво още каза Екатерина Захариева.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад