Екоминистърът Борислав Сандов: Ще търсим еврофинансиране за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемите с чистотата на въздуха, както и мерките за тяхното решение, отдавна са ясни. Стигна се дотам, че съдът вече налага на общините да предприемат мерки и то такива, които не са никак сложни, заяви в студиото на “Денят започва” вицепремиерът и министър на околна среда и водите Борислав Сандов.

“Да не се допуска паркиране в зелени площи, като се поставят колчета, да се мият улиците, за да не може това разпрашаване да се вдига във въздуха, да се намери начин за нискоемисионни зони, в които да не могат да влизат замърсяващи автомобили - това са нискоемисионните зони за транспорт в центровете на градовете или периферията или чувствителни зони. Отделно могат да се въведат нискоемисионни зони за отопление, в които да е забранено използването на въглища” изреди екоминистърът някои възможни мерки и подчерта, че проблемът с мръсния въздух няма да се реши “само с някакви действия на правителството да засилва уредбата”.

През ОП “Околна среда” в момента в над 20 общини се реализират програми за замяна на отоплителни уреди, като най-често се заменя печка срещу климатик. Така изваждаме от употреба старите и неефективни уреди, които силно замърсяват околната среда, допълни Сандов.

“Има и други механизми и ние ще ги продължим, ако ни допусне ЕК, защото твърде дълго сме ѝ представяли, че ще решим въпроса с наши мерки, с национално финансиране, а всъщност това не се е случвало. Затова ЕК си позволи да заведе второ дело, след като не изпълнихме предписанието на първото”, коментира екоминистърът.

По думите му съдът ще определи размера на санкциите.

“Минималното, която ще платим са 10 млн. лева от  2017 досега и около 20 млн. на година, ако ние не решеваме проблема”, уточни той.

Изграждането на АМ "Струма" през Кресненското дефиле ще бъде прехвърлено за следващия програмен период, за да се направи със средства от ЕС, а не от националния бюджет. В момента три работни групи обсъждат вариантите за трасе - тунел или обход. След като бъде взето решение, ще се направи нова оценка за въздействието на околната среда и ще се кандидатства за европейско финансиране, обясни още Сандов.

Той ще настоява за стриктни режими за строежите по Черноморието и за категорична забрана за строителни дейности на 100 м от морето. От началото на следващата година у нас да заработи изцяло нова система за обработване на отпадъци, чиято крайна цел да бъде депониране на едва 10% от боклука - това е амбицията на МОСВ. В момента се проучва чуждия опит в тази посока, допълни Сандов.

Какво още каза вицепремиерът и министър на околна среда и водите Борислав Сандов за правителствените приоритети в областта на екологията вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад