Експерт: С поскъпването на билетите няма да се промени съществено икономическото състояние на БДЖ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Билетите за железопътния транспорт ще бъдат увеличени с около 20% след 7 май, като качеството на услугата трудно ще се промени. Това каза в студиото на "Денят започва" д-р Людмил Иванов - експерт по цифровизация и управление на железопътния транспорт.

"Няма как да се повиши изведнъж качеството на услугата, най-малкото хигиена, спазване на разписанието. За да се спазва разписанието НКЖИ трябва да предостави безпроблемно преминаване по тяхната инфраструктура, както и локомотивите да са надеждни, а не често да се развалят, както се случва", отбеляза той.

По думите му последното съществено увеличение на цените е било около 2012 година, а през 2020-та увеличението е било 1,8%. В същото време разходите на "БДЖ Пътнически превози" са се увеличили с над 23% за периода 2021-2023 година.

"При 100 изразходвани лева някъде около 20-25 лева са от собствени приходи, останалото е субсидия. Така че с това 20-процентно повишаване няма да се промени кой знае колко икономическото състояние на БДЖ", обясни Людмил Иванов.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад