Експертът Янко Янев: Украйна може да ползва реакторите на "Белене" само за части

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Украйна може да използва евентуално продадените реактори от АЕЦ "Белене" единствено за части или да направи голяма инвестиция. Това каза в "Говори сега" Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

"Изграденият до този момент блок в Украйна е за друг реактор. Той е конструиран различно. За да се построи този реактор в Украйна, трябва да се разруши всичко построено там до тогава и да се построи наново площадка като тази на Белене", каза още експертът.

Продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна би било грешка и ще разбие българската ядрена енергетика. По думите му, животът на АЕЦ "Козлодуй" изтича ако не бъде удължен след 2027 и 2029 година. Тогава е възможно да ни трябват части за реакторите.

"Хайде, да решим първо един единствен въпрос, човек продава нещо, което не му е нужно, къде е докладът който показва, че оборудването не е нужно на България. Какви са опциите, какво ще спечели България- нищо няма да спечели от тази история. Необходима ли е тази продажба, това е разрушаване на българската ядрено енергетична програма, това е пълно разглобяване на бъдещето на българската ядрена енергетика", обясни Янев.

По думите му АЕЦ "Белене" е единственият напреднал проект в Европа, който е готов за строителство. Янев обясни също така, че Украйна трудно може да използва нашите реактори без да направи сериозни инвестиции.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад