Експерти: През есента и зимата ни очаква повишение на цената на газа с над 20 процента

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Енергийни експерти: През есента и зимата ни очаква повишение на цената на газа с над 20 процента

Един от въпросите, които вълнуват българските граждани преди есента и зимата е: оправдано ли е увеличението на газа с 20% при положение, че толкова широко беше прокламирано намалението на цената с 42% със задна дата? На него отговориха проф. Атанас Тасев - енергиен експерт и Иван Хиновски - председател на Българския енергиен и минен холдинг.

Проф. Атанас Тасев подчерта, че този спад е голям резултат от съвместните действия на български експерти и Европейската комисия, която е подписала извънсъдебно споразумение с Газпром. В резултат на това се е преминало към нова формула, по-либерални условия за доставка на газ.
" като цяло се е получило така, че цената, по която получаваме газ от единствения доставчик към момента, е значително по-ниска, отколкото ако бяхме запазили старата ситуация.
Експертът увери, че е могло да бъде много по-лошо, ако цената се е изчислявала по старата формула.

Хиновски потвърди, че това е напълно естествен процес и се позова на факта, че дори при големите доставчици в Западна Европа, гориво, което е зависимо от климат и от отделните годишни сезони, то циклира.

"То е скъпо, когато е търсено и има голямо потребление - есен, зима, и евтино - пролет, лято... Трябва да знаем, че след тези периоди на цикличност следват и периоди на поскъпване. И ние ще имаме още по-голямо поскъпване. Тия 20% са само уводната част. През есента, зимата ще бъдат дори повече от 20."

Експертите обясниха защо изравнителните сметки за парно са уплашили гражданите - защото са били неправилно оформени и цената за доплащане не е била ясно обявена на първата страница.
Проф. Тасев и Иван Хиновски влязоха в спор за бъдещето на проекта "Белене". Докато Тасев беше категоричен, че АЕЦ-а ще се строи и то на площадката зв белене, то Хиновски е убеден, че проектът е тотално блокиран и няма никакво бъдеще.

Какво казаха още двамата енергийни експерти в студиото на "Още от деня" вижте във видеооткъса.

Последни броеве

След оставката на кабинета и преди консултациите при президента - власт или опозиция? 18:30, 16.04.2021 45-ото НС и първото му заседание - говори ген. Атанас Атанасов 12:57, 15.04.2021 Икономиката след изборите. Какви трябва да са първите мерки в социалната политика? 18:25, 14.04.2021 ГЕРБ след вота и преди първия мандат - какво правителство ще предложат от партията на Борисов? Говори Томислав Дончев 15:24, 13.04.2021 БСП ли е ключът към следващото управление? Гостува Георги Свиленски 18:25, 12.04.2021 Третата вълна - началото на края, разхлабването на мерките и ефектите от ваксините. Говори Костадин Ангелов 18:25, 09.04.2021 Политически блокаж след вота! Ново правителство или нови избори 18:15, 08.04.2021 ГЕРБ след изборите - какъв е прочитът на резултатите? Говори Екатерина Захариева 16:21, 07.04.2021 Левицата след вота - в студиото Атанас Зафиров зам.-председател на БСП 18:25, 06.04.2021