Експертите: Дезинформационната вълна се е увеличила 3-4 пъти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви са пораженията, които нанася хибридната война? Как да противодействаме на хибридните атаки? Днес беше организирана дискусия "Влиание на дезинформацията в условията на геополитически кризи, която потърси отговори на многото въпроси за растящата деизформация в хода на войната в Украйна, която продължава вече 12 месеца.

"Дезинформацията има съществено увеличение. Голяма част от Европа и особено в България не се обръщаше внимание на тази дезинформационна вълна, иначе тя се очакваше при нас със започването на войната. Различни са оценките, но между три и четири път е увеличението", каза в студиото на "Още от деня", Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обърна внимание на каналите, по които преминава дезинформацията, за да стигне до хората.

"Това в България доминиращо е Фейсбук, популярната социална мрежа, през която се разпространяват "статии" в сайтове, които изглеждат като медии, но всъщност не са. Това бива усилено от алгоритмите на Фейсбук и с помощта на тролски фабрики, тоест това са групи от фалшиви акаунти, които координирано споделят, харесват в групи, канят други хора в тези групи", обясни той механизма да разпространение на дезинформацията.

Какво още коментираха експертите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад