Емил Димитров: През последните две години най-малко бетон е изливан по Черноморието

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемът с предназначението на пясъчните дюни при р. Камчия e от 2001 г., 2004, после от 2015, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в "Още от деня".

"В момента ние пуснахме една заповед, в която установихме нещата такива, каквито са във времето, но понеже един ден е имало на сайта някакъв срив, появили са се други страници, решихме да я пуснем от начало", поясни екоминистърът.

И беше категоричен, че предназначението не е променяно, всичко, каквото се е случвало там, се е случвало 2001- 2004 г. и 2015 г.

По въпроса за презастрояването на Черноморието Емил Димитров подчерта, че през последните две години най-малко бетон е слаган там по простата причина, че имаше коронавирус и не се строеше.

"Но аз съм министърът, който може да каже, че по мое време има най-малко бетон на морето", заяви Димитров.

Подпорната стена при Алепу беше построена преди 5 години, прокуратурата прави всичко, каквото е преценила, че трябва да прави, случаят ще отиде в съда и той ще прецени кой е крив и кой прав, коментира случая Алепу Димитров.

"Те искат от мен друго - да отида и да кажа: Спираме Алепу! Защото министърът на екологията има огромни правомощия, ако злоупотреби с тях, може много големи бели да направи", отбеляза той.

Протестиращите искат от екоминистъра изцяло строителството по Черноморието. Според министъра, ако това се е осъществи, разруши се всичко до три километра от брега, ще бъде съден.

Защитената зона Камчийски пясъци е такава, каквато е описана през 2001 г., заяви Емил Димитров.

"Там, където е забранено, никой не може да пристъпи, но да ме карате сега от 30-40 години назад... Защо го правят сега, преди изборите. Всичко е политика", реагира той.

И подчерта, че една година обира негативите, въпреки че са решили редица сериозни проблеми.

Като министър е създал регистър на водите, който е публичен, може да се види в сайта на Ммнистерството. Данни са налични за цялата страна. В момента всички питейни язовири са пълни на 74.3%. От 10 дни публикуват бюлетин за въздуха, който също е общодостъпен.

"Ние не си позволяваме да манипулираме или крием данни", категоричен беше екоминистърът.

Какво още каза Емил Димитров вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад