Емил Кошлуков: Изборите са важни и трябва да достигнем до повече хора по удобен за тях начин

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Официалната кампания за предстоящите парламентарни избори започна, а с нея Българската национална телевизия даде началото на специалната си програма - Избори 2021 #ИзбериВажното.

Обществената медия пусна специален интерактивен сайт за отразяване на изборите, който събира и обобщава най-важната информация и предоставя данни за всички кандидати по райони.

Трябва да достигнем до повече хора по удобен за тях начин, каза в "Денят започва" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

    "Това законът не го изисква от нас, това е нашият принос към обществото. Даваме повече от това, което Изборният кодекс казва, защото изборите са важни и гражданите трябва да бъдат добре информирани. Трябва да знаят кои са депутатите в техния район, трябва да знаят и програмите на тези партии. Вярвам, че това приложение с интерактивната карта ще бъде много удобно, можеш да провериш всеки къде е. И заедно с другите приложения, които имаме за новините, особено с аудиочетеца, с който можеш да ги слушаш, ще бъде по-лесно за хората. Затова го правим", категоричен беше Кошлуков.

Той уточни, че по този начин, от една страна БНТ помага на гражданите, от друга - на партиите, защото за тях в момента е много трудно да правят традиционната кампания със срещи, с митинги, с разговори в зали заради вируса. На тях ще им трябват повече медии и затова обществената телевизия е предвидила не само този сайт, но и страшно много допълнителен ефир: дебати от понеделник до четвъртък, "Гласовете на България", и четирите броя на "Референдум" и на "Панорама" този месец са отделени единствено за изборите, добавят се и дебатите в регионалните центрове в Благоевград, Варна, Русе и Пловдив.

    "Гледам какво прави Европейският съвет за радио и телевизия EBU и другите обществени телевизии, които работят по темата - всички са се фокусирали към това - принос към обществото, в тази тежка пандемия и ние го доказахме от самото начало", каза още Кошлуков.

Той припомни уроците, които БНТ започна през март и които се оказаха страхотен успех и за телевизията като рейтинг, и за хората, които нямаше откъде да вземат уроци за децата.

    "Сега продължаваме с уроците за матурите, отново произвеждаме съдържание, което да улеснява хората в тази пандемия. Излъчили сме страшно много брифинги покрай цялата история с коронавируса. Това трябва да прави обществената телевизия. И забелязвам резултатите, хората се връщат, даже млади хора, които не ни разпознаваха, за които бранда БНТ не говореше много, но това го виждам в скандинавските държави, в Южна Европа от справките, които дава Съветът - хората се връщат към сигурни източници, към традиционните, към тези, на които могат да разчитат и да вярват", каза генералният директор.

От сутринта през целия ден има различни форми, през които партии и кандидати ще могат да се изявяват в ефира - от Сутрешен блок, "Още от деня", "Денят започва с Георги Любенов", дебатите, които са всеки ден в 16.00 ч. "Референдум" и "Панорама" са безплатни и посветени изцяло на изборите.

    "Имаме страшно много информация, нито една друга търговска телевизия не го прави. Буквално всяка партия, която участва в изборите, нейните представители ще могат да дойдат в БНТ и зрителите да ги видят и да направят преценка", допълни Кошлуков.

Всичко за предстоящия парламентарен вот можете да откриете на нашия специален сайт за изборите bntnews.bg/izbori2021

Вижте още от разговора във видеото.