Емил Кошлуков за вербалната агресия срещу журналист от БНТ: Никой няма да бъде оставен да се държи така с нашите колеги

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миналия петък, по време на закриващото събитие на предизборната кампания на ПП “Възраждане” журналистката Флора Стратиева от БНТ беше изгонена по особено груб начин. Обществената телевизия категорично заклейми грубото отношение на лидера на партията - Костадин Костадинов, и проявата на вербална агресия към представителя на БНТ.

Лидер на партия казва: "Ти не си журналист, ти не си гражданин!". И това не се случва за първи път. Това е третият път, в който се налага да участвам в предаването по такъв неприятен повод - когато видни политици си позволяват такова отношение към БНТ. Тук съм по две приничи. Първо, за да го кажем и на вас, че няма да го допуснем. Трябва да сте спокойни в работата си - никой няма да бъде оставен да се държи по този начин с нашите колеги, категорична подкрепа ще имат. И второ - зрителите на БНТ трябва да знаят какво става”, заяви в студиото на “Денят започва” генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Такова поведение на лидер на немалко партия уронва престижа не на БНТ, а на самата държавност, подчерта той и допълни:

“Не можеш така да се отнасяш към институтции, когато си призван да ги правиш - утре ще гледаш бюджета на БНТ, ще разглеждаме статута на БНТ с този човек.”

Кошлуков беше категоричен, че случилото се “няма да остане ей така”.

“Първо ще сезираме и наблюдателите на изборите, и EBU, партньорските организации, с които работим, за да знаят какво се прави в България към журналистите. Второ - ще обсъдим с ръководството всички правни и юридически възможности да защитим вашите (на журналистите в БНТ - б.р.) права. И трето - нека не бързаме с окончателни решения, но след като изясним нашата позиция, аз ще проведа лично разговор с тази партия”, обясни той.

БНТ е телевизията, която спазва закона до запетайката, подчерта генералният директор на медията. Ако партия “Възраждане” и нейният лидер са били обективно отразявани някъде, това е било в БНТ, подчерта той.

“Точно да обвинят БНТ, че не прави журналистика и да се държат по подобен начин с нашите колеги, не само е недопустимо, а е и абсолютно незаслужено”,  добави Емил Кошлуков.

Той съобщи, че БНТ е изпратила и предложение до ЦИК, ОССЕ като наблюдатели на изборите и СЕМ за промяна в Изборния кодекс, което ще бъде внесено в 49-ото Народно събрание.

"Искаме първо да се преосмисли от депутатите прословутия чл. 189, ал.3. Българските зрители видяха, че партии с пренебрежимо влияние в обществото получават ефир в най-доброто време, за да разпространяват откровен език на омразата. Второ - искаме премахване на формата "платени интервюта". За съжаление, когато наши колеги правят такова интервю, то се възприема като пристрастно. Затова искам това да изчезне. Има достатъчно други платени форми на отразяване", обясни Кошлуков.

Цвета Стратиева - Флора заяви, че вчера е получила извинение за случилото се от лидерът на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Важно е да кажем, че все пак той се извини публично вчера за случилото се с коментар под моя пост. Обади се и лично да се извини. Надявам се това да е искрено и българските политици да разберат, че такова отношение към медиите не е конструктивно и не води към нищо добро, защото ние сме принудени да ги отразяваме в професионално качество - аз не съм отишла в петък вечер на партийна среща за удоволствие", заяви тя.

Какво още каза както генералният директор на обществената телевизия, така и Цвета Стратиева - Флора, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад