Емил Радев: Докладът е положителен и обективен за нас

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Докладът по новия механизъм за върховенството на закона в държавите членки е много чакан, положителен и обективен за нас, заяви Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, в "Още от деня".

"За пръв път Европейската комисия" прави доклади за всички държави-членки в областта на върховенството на закона - нещо, което ние в Европаейския парламент искахме още от предниоя мандат много усилено", подчерта той.

Механизмът за наблюдение за България и Румъния не отпада, няма крайно решение на ЕК, защото Комидията е поискала мнението на Парламента и Съвета как да приключи този механизъм, каза Емил Радев и поясни, че по този механизъм за България не се извършвата с никакви действия, така че от една година този механизъм чака окончателното решение, но не така е ситуацията с Румъния, при която констатациите са,ч е не е изпълнила изискванията.

Емол Радев: Този доклад замества наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка и много добре, че той вече не е дискриминационен доклад, гледащ само две държави-членки, а е доклад за всички държави-членки по ясни критерии.

Докладът е обективен, защото очертава постигнатите резултати от работата на страната си с ЕК.

Радев потвърди думите на Илияна Йотова, че ще има специална резолюция за България по искане на няколко политически сили, "защото пренесохме политическите битки от вътрешнополитически между партиите в политическите семейства в ЕП". В понеделник предстои дебат за върховенството на закона в България, ще има и резолюция.

"Много искам този доклад да бъде взет предвид при приемането на резолюцията. В този доклад констатациите за България са положителни и много ясно е показано какво сме направили ние в последната година", подчерта евродепутатът.

Три са направленията в закона, според Радев: независимост на съдебната система, борба с корупцията и свободата на медиите.

До настоящия момент ние не сме изпълнили една от препоръките на Комисията, а именно "Решението Колеви срещу България" за отчетността на главния прокурор, което да бъде въведено в нашето законодателство, призна евродепутатът. И подчерта, че без промени в Конституцията няма да имаме работещ механизъм - сега разледване може да прави само прокуратурата, ако е прокурор, той може да бъде назначен само от прокурорската колегия във ВСС. Препоръките могат да бъдат изпълнени само с конституционни промени и Велико народно събрание.

По темата за корупцията в доклада е посочено, че от началото на година са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта. Не сме на първо, а на 14 място по корупция в ЕС, заяви евродепутатът от ГЕРБ.

Вижте какво още каза Емил Радев във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад