Енергиен експерт: Проблемът с изравнителните сметки беше политически

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наближава новият отоплителен сезон, а все още част от абонатите продължават да не разбират и да и изобщо да не получават изравнителните сметки за парно за предходния. Хората останаха с впечатление, че ще плащат по-малко заради намаляването на цената на газа. "В целия този сценарий най-малка вина има Топлофикация-София", каза в студиото на "Денят започва" енергийнията експерт Иван Хиновски. Според него дружаството е било вкарано в грешна схема от политиците.

В първия ден, в който се е казало, че ще има връщане на пари, енергийни ексепрти са декларирали в медиите, че връщането ще причини огромен хаос в икономиката. Не само Топлофикация е надплатила за природен газ, уточни Хиновски.

"Болшинството потребители на Топлофикация си заявяват потребление под реалното потребление", каза експертът. "Тези хора знаят много добре, че трябва да доплащат."

Според него в момента имаме уникален сценарий, в който за четири месеца има четири различни цени на газа, четири месца с различни цени на топлинната енергия и това се е насложило с изравнителните сметки.

Получиха се сигнали от хора, които не ползват парно, през апартаментите им минават тръби и се оказва, че трябва да платят стотици левове. Енергийният експерт обясни, че минаването на тръби през апартамента е вид ползване на енергия. Те са отоплителен уред.

"Имайте предвид, че много голяма част от тези хора нямат включено отопление официално, а вътре в тях 18-20 градуса е температурата", каза Хиновски.

По негово мнение проблемът с изравнителните сметки е бил политически. Грешката на Топлофикация е, че е започнала да ръща пари преди да се излезли изравнителните сметки.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад