Енергийните кооперативи - възможен изход от енергийната криза

Предаване: 100% будни, 25.02.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Енергийно ефективните решения включват не само начина, по който сградите се строят, а и дали са така конструирани, че да бъдат едновременно производители и потребители на енергия. Ввижте някои алтернативни източници, които могат да заменят конвенционалните методи на добив на енергия. 

Всичко това е само зад ъгъла и не е чак толкова далеч в бъдещето. Заради климатичната криза, пред която е изправен светът, преминаването към енергийна система без изкопаеми горива в Европа е повече от спешно. Въздействието на климатичните промени се усеща от хората в целия свят. 

Преходът към социално справедливо производство на енергия означава да поставим възобновяемата енергия в ръцете на общностите и хората. Така се ражда и концепцията за „енергийните  граждани“ и за „енергийните  кооперативи“, която набира все по-голяма популярност в страни като Белгия,  Великобритания, Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Португалия, Франция,  Хърватия. Енергийните кооперативи се множат, а самите държави уреждат законодателно тяхното съществуване и работа. Къде се намира на картата България в подобен кооперативен (общностен) начин на добив на енергия  разговаряме с Иван Хиновски - председател на Български енергиен и минен форум.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад