Енергийният експерт Еленко Божков: Износът на ток трябва да се ограничи около 500-600 мегавата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако мораториумът се запази до март, електроразпределителните дружества и ЕСО ще загубят около 400 млн. лева. Това каза в студиото на “Денят започва” енергийният експерт Еленко Божков - член на Стратегическия съвет към президента, в коментара си за ефекта, който ще има тримесечния мораториум върху цените на тока и парното.

По думите му причината за тези загуби е, че ЕРП-тата купуват “енергия за технологични разходи” директно от организирания борсов пазар по най-високите цени - това са цените от платформата “Ден напред”.

Според него КЕВР е можел да се избегне драстичното поскъпване на тока за битовите потребители, като увеличи за тях енергията от АЕЦ “Козлодуй”.

“След като не се прие това нещо, сега единственият начин, след като има наложен мораториум, е да се дадат компенсации около 400 млн. лева. Те ще се вземат от приходите на АЕЦ “Козлодуй”. Дали това ще се случи, предстои да видим”, отбеляза той.

Божков обясни, че това вече се е случвало - след преговори със служебното правителство атомната централа е дарила на бюджета част от приходите си, които са били разпределени като компенсация на енергоинтензивните производства.

“По този начин бизнесът беше компенсиран за големите си разходи от повишаването на цените на тока на тока”, уточни енергийният експерт и допълни, че и сега се търси подобно решение.

Божков беше категоричен, че трябва да се търси път да се ограничи износа на българска електроенергия.

“Износът трябва да се ограничи около 500-600 мегавата, така че през рисковите месеци - до края на февруари, да поддържаме допустими цени”, подчерта той.

Какво каза Еленко Божков за необходимите законодателни промени в енергийната сфера  вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад