Евгени Гоцков: Парите не стигат за нормално функциониране на читалището

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В село Коларово има проблеми с плащането на сметките за ток и при читалищата. Голяма част от домовете на културата в малките населени места в Югозапада са пред пълно затваряне, а причината е липсата на средства за отопление.

Икономии на средства и ограничение на дейности - това са сред най-добрите сценарии, които стоят пред читалищата в малките населени места не само в Югозапада, но и в цяла България. Пред тях стои и дилемата да икономисват от пари за заплати и ток или да водят каквато и да било дейност.

Председателят на Народно читалище "Яне Сандански" в село Коларово Евгени Гоцков сподели пред камерата на БНТ, че парите не стигат. Припомни, че читалищата се субсидират от държавата, като субсидията е на стойността на минималната работна заплата на щатна бройка. Допълнително Общината отпуска по около 500 лв. на щатна бройка годишно, като пристига в средата на лятото.

Обобщи, че читалището в Коларово има две субсидии от около 25 000 лв. годишно, които основно отиват за заплати. Призна, че е платил лично две фактури за ток и не е сигурен дали ще си върне парите до края на годината.

Гоцков разказа още, че в момента в читалището в Петрич се прави основен ремонт. Останалите читалища са поискали старите столове, които ще монтират в собствените си помещения.

Коментира още, че за да функционира нормално читалището е нужно да има средства за дейности, които на практика няма откъде да се отделят. Допълни, че читалището ще работи до представянето на новогодишния концерт.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад