Евгени Иванов: Решението за създаването на фигурата "специален прокурор" е изцяло на политиците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Фигурата на специалния прокурор, който ще разследва главния и начинът, по който той ще бъде избран - това бяха темите, по които разговаряхме в "Още от деня" с Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия на ВСС.

Съвсем скоро трябва да започнат номинациите за избор на специален прокурор, тъй като има тримесечен срок от влизане в сила на допълненията в Наказателния кодекс, със заключителните разпоредби, на които, беше променен Законът за съдебната власт.

Евгени Иванов обясни, че съгласно промените, "освен издигането на кандидатури от шестима членове на Пленума на ВСС, може и да се самопредлагат колеги, които считат, че имат необходимите качества и отговарят на условията за заемането на тази длъжност".

Евгени Иванов заяви, че не е участвал в обсъждания на кандидатури, както и не е чул такива да са правени, "не съм и чул да се спрягат имена. При подобен избор, който е натоварен с очаквания и емоции около него, се спекулира с имена".

Той беше категоричен, че решението за създаването на фигурата "специален прокурор" е изцяло на политиците и ако не се направи подходящ избор или изборът бъде съпроводен с много скандали, отговорността трябва да е именно на политиците.

Изискванията за специалния прокурор са високи, коментира Иванов и посочи, че те касаят юридическия стаж на кандидата, опита му, да не е наказван, да е професионалист. "Мнозинството, с което трябва да бъде избран, също е много високо".

Промените в НПК са факт. Това са промени в закона, ние като юристи ще ги изпълним, каквито и да са.

"Пленумът на Висшия съдебен съвет изрази своето становище и то е отрицателно. По-интересният факт е, че това отрицателно становище беше прието с пълно мнозинство от Пленума на Съвета", отбеляза Иванов и допълни, че това са закони, писани на коляно, "а бързата работа е срам за майстора".

По отношение на това колко са прецизни текстовете, свързани с независимостта на тази нова фигура, той подчерта, че е необходимо те да се дообмислят, така че да са работещи, а не да са самоцел изборът на този прокурор.

Евгени Иванов подчерта категорично, че за прокуратурата би било пагубно, ако е извън съдебната власт. Тя няма да може да изпълнява своите функции и да брани интересите на държавата и обществото. "Мястото на прокуратурата е в съдебната система, за да може тя да работи добре", каза в заключение той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад