Формулата на управление - ходове и възможни коалиции. Коментар на доц.Петър Чолаков, Валерия Велева и Слави Василев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската политика достига такова ниво на поляризация, на атомизация, на враждебност, че всякакви коментари с цел да се достигне до въпроса "Защо?" губят логика, коментира в студиото на "Денят започва" журналистът Валерия Велева. 

"Това противопоставяне на всички нива, между всички играчи, между всички институции, говори за пълно изчерпване на политическия модел."

Според нея, предстои твърде тежък период, с години, защото това, което се случва е краят, а този край ще бъде много дълъг и много тежък за всички - и за обществото, и за политиците. В момента наблюдаваме абсолютно изчерпване на партийната система, на партиите, на политическите лидери, смята Велева.

Изчерпването на политическият модел не означава, че политическият елит, който е отговорен за излизането от тази дупка, е в състояние да предложи алтернатива, каза политическият анализатор Слави Василев.

"Политическите лидери в парламента констатират липсата на резултатност, на ефективност, а и президентът, който преди време беше казал, че има проект за промяна в конституцията, очевидно на този етап го е оставил встрани, предвид обстоятелството, че Народното събрание е органът, който би могъл да произведе промени в конституцията."

По думите му, ние сме в един цугцванг, в една ситуация, в която който и ход да се вземе, той ще бъде грешен, защото нито политическата система може да се промени, нито хората, които са в нея желаят да я напуснат.

Новите избори, гледайки социологическите данни, ще възпроизведат същата картина, смята политологът доц.Петър Чолаков. 

"За да има някакво раздвижване на блатото, трябва да има поява на нови политически проекти. А другото е, да има роене в самите политически субекти, които се превърнаха в статукво и това е, което наблюдаваме."

Според него, трябва да се запитаме къде грешим и защо се оказваме все в едно и също положение толкова години. 

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад