Формулата на властта: как ще се подреди политическият пъзел?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В очакване на нов кабинет – ще се подреди ли политическият пъзел? Анализ в "Денят започва" на доц. Росен Карадимов и Нидал Алгафари.

Има доста голяма разлика и в политическото говорене, и в политическото поведение в сравнение с това, което познаваме. Качествената разлика априлските избори и тези сега е признаването на опозиционната роля на БСП и нейната роля в промяната. Мантрата на разделението на партии на протеста и партии на статуквото приключи и сега партиите, които наистина искаха промяна и бяха опозиционно настроени, включително и БСП, се опитват да формират мнозинство и съответно правителство. Освен това се появи известен разлом между т.нар. "партии на протеста", а разговорите между ИТН и БСП станаха конструктивни, каза доц. Росен Карадимов.

"Принципното и хубавото, което тече в политическия процес, е, че "Има такъв народ" поема цялата отговорност. Това е принципно и това е честният подход", коментира той.

Според Нидал Алгафари хората на Слави Трифонов никога не са били протестъри. "Като протестъри се изявяваха "Отровното трио" плюс хората на Христо Иванов". Хората на Слави Трифонов като че ли изчакваха накъде ще завее вятърът. Интересни са икономическите съвпадения на "Има такъв народ" и БСП, понеже БСП твърди, че е лява партия, "пък хората на Слави с Николай Василев и програмата, която изкараха - крайнодесни". По думите му съвпадения няма, но Корнелия Нинова като лидер се опитва да влезе в някакво мнозинство и да не се оправдава пред структурите на партията и да не подава оставка след тежката загуба на изборите.

Алгафари коментира, че няма никакво значение кой е министър-председателят, представен от "Има такъв народ", нито какъв ще е съставът на правителството, защото те ще изпълняват онова, което Слави Трифонов каже. Няма как на този етап да се заяви дали само Трифонов определя всичко в тази партия и дали няма и други лица покрай него, които да дърпат конците, подчерта Нидал Алгафари и допълни, че това ще се види по-късно.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад