Ген. Атанасов: Има група, която се опитва да избута темата за агентите на ДС встрани

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Темата за агентите на Държавна сигурност е изключително важна. През годините се вижда, че има група, която се опитва да я избута някъде настрани. Това каза в студиото на “Денят започва” ген. Атанас Атанасов - съпредседател на “Демократична България”, по повод приетия от парламента на второ четене законопроект, който предвижда агентите на Държавна сигурност да се обявяват след всяка проверка.

Той припомни, че от 2000 година в България действа закон, който обявява комунистическия режим за престъпен, и обясни защо “Демократична България” предлага законодателна промяна:

“Всички дейности, които са извършвани по отношение на преследване, репресии на български граждани в периода 1944-1989 година, най-малкото да бъдат публично известни. В България не беше приета лустрация с Конституцията от 1991 година - тоест не могат да бъдат ограничавани правата на хората, които са работили в репресивния апарат на комунистическия режим, но тяхното минало трябва да е известно.”

По думите му през последните години в съдилища се е наложила практиката, че щом веднъж е обявено, че определено лице е било служител или сътрудник на ДС, при повторна проверка това да се прави отново.

“Ако преди 20 години лице е било кандидат за общински съветник в някоя община и е тогава е било обявено за сътрудник на ДС, а след 20 години се кандидатира за народен представител и не бъде обявено повторно, това няма да стане известно на неговите избиратели”, даде конкретен пример ген. Атанасов.

За него изключителен важен момент в политика изобщо е прозрачността и информираността на обществеността.

Според него българските служби не са ефективни в противодействието на руското разузнаване в България. Важно е в тях да има проверка за лоялност на служителите, както и КПКОНПИ да заработи, допълни ген. Атанасов.

“Управлението на Борисов беше генератор на корупция и важно е да бъде създадено законодателство, което да е в съответствие с Конституцията и не нарушава човешките права", подчерта той.

Какво още каза съпредседателят на “Демократична България” за хода на съдебната реформа, антикорупционното законодателство и сложните коалиционни взаимоотношения вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад