Ген. Мутафчийски: Не се срамувам от нито едно свое действие. Разочарован съм от ниските нива на ваксинация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас. Това заяви в "Денят започва" началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Той не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на COVID, защото те са базирани на съвсем различна философия за управлението на пандемията от тази, която е била възприета по света в началото на епидемията.

Генерал Мутафчийски допълни, че не вижда смисъл в отправяне на критики към колегите му, които сега управляват пандемията, тъй като в това няма нищо продуктивно.

Началникът на ВМА за пореден път изтъкна, че не е изкушен от политиката.

"Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен - означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото", категоричен беше ген. Мутафчийски.

До 2-3 седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините, прогнозира той и допълни, че каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги, обаче, това означава, че щамът ще влияе по-лошо на хората.

Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете ген. Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира началникът на ВМА. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите, е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото гражданите на другите държави да бъдат посъветвани да избягват пътуванията до нашата страна.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация”, подчерта той и допълни, че имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към "Бърза помощ" за заетостта на леглата на всеки три часа. ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването ѝ, така че се справяме и сега, отбеляза ген. Мутафчийски.

Във всички клиники във ВМА, които се реновират, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. Професор Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

Акценти