Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането на България в еврозоната

Предаване: Панорама, 01.12.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не пречи за влизането на България, смята Георги Ганев, депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България", макроикономист. 

"На този етап не в бюджета и не в държавния дълг, изобщо в публичните финанси е въпросът, въпросът е дали нашата инфлация ще се снижи достатъчно по-бързо от тази в ЕС, за да може да изпълняваме критерия към средата на следващата година", посочи той в "Панорама".

Инфлацията е парично явление, не фискално, т.е. фискален баланс и фискални харчове на инфлация не влияят, единствено могат да повлияят косвено, ако по някакъв начин увеличават паричната маса в сравнение с различен бюджет, поясни макроикономистът Ганев.

На въпроса дали в бюджета има продажба на държавна земя, Георги Ганев беше категоричен, че няма и не е имало такава. 

При вето на закона за бюжета от страна на президента проблем няма да има, тъй като има законови срокове и то ще бъде отхвърлено веднага след Нова година, но истински засегнат от такова отлагане ще са всички български общини, които могат да изготвят бюджетите си само след влизане в сила на държавния бюджет.

Какво още каза Георги Ганев вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад