Георги Ганев, ДБ: Подкрепихме и трите бюджета, няма опасност от плашещ дефицит

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

И трите бюджета подкрепихме в пленарна зала, за да се отвори възможност на  сегашното служебно правителство да извършва разходи, които без актуализация на бюджета щяха да ударят тавана, предвиден от предходното мнозинство с тазгодишния бюджет, и нямаше да се извършват нормално разходите в края на 2021 година. Това каза в студиото на “Още от деня” депутатът от "Демократична България" Георги Ганев.

“Основна причина да се достигне този таван относително рано е, че в бюджета за 2021-ва, както беше гласувано от предходното мнозинство, се предвиждаше много разходи да спрат в средата на годината - например, добавката за пенсионерите от 50 лева, сериозно намаляване на разходите по мярката 60/40”, обясни той.

По думите му новините за приходната част на бюджета са достатъчно добри, което дава спокойствие, че няма да се стигне до “плашещ дефицит”.

За него не е изненада, че президентът Радев ще връчи третия мандат на БСП, защото вече веднъж го е правил.

“Изненадващо за мен е, че вече веднъж го направи без успех и защо сега се очаква успех, не знам”, добави Ганев.

Предстои “Демократична България” да вземе две различни решения, отбеляза той.

“Първото е как да процедираме като политическа сила в тази ситуация. Ние настояваме, че сме добре институционализирана политическа сила и предвидимо се взимат решенията - има си национални съвети на трите партии, има си председателски съвет на коалицията, има парламентарна група. Първо ще решим как да процедираме, след което, въз основа на това как върви процедурата, ще решим как да действаме”, обясни народният представител от “Демократична България”.

Какво още коментира Георги Ганев вижте във видеото.