Георги Иванов: Искам единна концепция и развитие за всички национални отбори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият технически директор на БФС Георги Иванов-Гонзо даде специално интервю за предаването "Арена спорт", в което говори как се е стигнало до неговото назначаване в централата и какви са целите преди националния отбор на България.

Иванов сподели, че поканата да започне работа в БФС е дошла лично от президента на централата Борислав Михайлов.

"Аз дълги години се занимавам с футбол. Имам доста сериозен опит на базата на това, което съм работил в клубовете. Поканата дойде от Борислав Михайлов и е много важно, че той прие условието ми да се променят много от нещата. Самият той сподели, че иска това да се случи", коментира той.

Бившият футболист на Левски разкри и кои според него са най-важните промени, които трябва да бъдат направени в БФС и националните отбори.

"Първо, трябва да обърнем внимание на ДЮШ, защото от там ще дойдат добрите играчи. Всичко в този живот е причина и следствие. Причината е работата на клубовете, а следствието е случващото се в националните отбори. В крайна сметка футболният съюз е орган, който може да контролира, а не да създава играчи. Ще направим така, че да стимулираме изграждането на тези таланти и да помогнем на клубовете чрез приемането на правила за ДЮШ. Работим и с УЕФА, така че имаме доста планове за развитие. Другото за националните отбори е, че те всички вече ще играят по един и същи начин и ще следват една и съща методика. Целта е преходът от юношеския към мъжкия футбол да става по-лесно и футболистите, които вече влизат при мъжете да бъдат подготвени. Сега ще посеем семената, на това което трябва да направим. Това е дълъг процес, в който всички трябва да вземат участие", коментира Георги Иванов.

Новият технически директор на БФС говори и за представянето на националния отбор през последните години и открои проблем в преминаването от юношески към мъжки футбол.

"Резултатите на националния отбор в последните пет години не са добри. Смятам, че трябва да се обърне внимание върху налагането на млади играчи и да направим така, че да имаме качествени футболисти. Имаме проблем в адаптирането на футболисти от юношеския към мъжкия футбол. Когато децата трябва да влязат при мъжете, някъде се къса нишката. Директорите на школите и президентите трябва да разберат, че е много по-евтино да развиеш един играч в сравнение с това да вземеш един чужденец. Произвеждането на един играч обаче е дълъг процес", каза бившият нападател на Левски.

Иванов сподели още, че всички треньори на националните гарнитури са разбрали неговото искане за налагане на единна концепция във всички възрастови групи и допълни, че основната цел пред мъжкия отбор за тази година е спечелването на групата в Лигата на нациите.

"Аз нямам проблем с треньорите в националните отбори. Те всички разбраха това, което им казах. Искам единна концепция и развитие за всички национални отбори. Смятам, че вече работим по подмладяването на националния отбор. Имаме добър национален отбор с добро бъдеще. Очаквам оттук нататък този отбор да има успехи. Програма минимум за Лигата на нациите е 1-во място в групата", заяви Георги Иванов.

Бившият наставник на Левски и Черно море даде и повече яснота около въпроса защо "лъвовете" ще играят своите домакински мачове в Разград вместо в София.

"Причината се крие в големия наем, който плаща националния отбор, за да играе на Националния стадион. Когато националите събираха по 30-40 хиляди човека на стадиона, нормално беше да се играе в София. В последните години обаче по мачовете идват 2-3 хиляди човека, което е недостатъчно, за да се създаде футболна атмосфера, която и футболистите да могат да използват. Освен това стадиона в Разград е напълно европейски и няма да имаме никакви проблеми да играем там. Когато сме на "Васил Левски", всеки път от УЕФА ни правят компромиси", разкри Иванов.

Накрая техническият директор на БФС коментира и предстоящия конгрес на централата.

"Мен лично не трябва да ме интересува дали ще има конгрес, както и останалите хора, които работят. Ние сме на тези позиции, за да подобряваме нивото на работа. Аз не съм кандидат за президент, за да коментирам Димитър Бербатов, Стилян Петров и Мартин Петров. В крайна сметка обаче, моят пост е такъв, че някой трябва да ме покани и това беше Борислав Михайлов", завърши Георги Иванов.

Цялото интервю с Георги Иванов гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад