Георги Клисурски: Във фискалния резерв няма липси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Във фискалния резерв няма липси и по принцип в него няма как да има липси", заяви в "Още от деня" Георги Клисурски, зам.-министър на финансите в кабинета "Денков - Габриел". Фискалният резерв винаги има определена наличност, поясни той и го сравни със спестовна сметка в банката.

Има минимум от 4.5 млрд. лв., който по закон винаги трябва да се поддържа.  

"Както стана ясно от думите и на Асен Василев, и на Людмила Петкова към момента фискалният резерв е на ниво между 6.6 и 9.9 млрд. лв.", заяви Георги Клисурски.

По думите му това, което причинява различните версии за нивото на фискалния резерв е датата, към която се определя неговото ниво. Василев е говорил за нивото към края на м. март, Людмила Петкова е цитирала точната сума към дата 8 април.

"Към края на март нивото наистина е 9.9 млрд. лв., към 8 април нивото наистина е към 6.6 млрд. лв., но към 30 април също очакваме нивото на фискалния резерв отново да се покачи над 9 млрд. лв.", съобщи бившият зам.-финансовият министър.

Той обясни, че в началото на април е имало две големи плащания, които е направила държавата - едното е за пенсиите, което се случва всеки месец, този месец това е 1.7 млрд. лв., второто плащане, което е било еднократно - свързано е с БЕХ и по-конкретно със задълженията на Топлофикация - София към БЕХ - около 1.6 млрд. лв. с решение на Министерски съвет по чл. 108 от Закона за държавния бюджет.

Георги Клисурски беше категоричен: "Фискалният резерв не може да се източи, когато се следва закона и конституцията".

Вижте жялото интервю.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад