Георги Първанов: Късният Радев прилича на ранния Борисов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През 2009 и 2010 година, като премиер, Бойко Борисов призоваваше многократно тогавашния президент Георги Първанов да се изправи срещу него, но на парламентарните избори. Днес, в студиото на "Говори сега" президентът от 2002 до 2012 г. коментира миналото, както и предстоящите избори.

"Тогава казах - не съм аз този, който ще хвърли страната в хаос, като оставя двете институции обезкървени. Това, което сега виждаме, до някаква степен повтаря, макал и с обратен знак, това, което се случи през 2010 година", каза Първанов.

По думите му с цитатите за "полата на г-жа Цачева" и отговорите от другата страна дебатът е загрубял и е тъжно, че президентът Радев е изоставил утвърдения президентски език.

"Късният Радев прилича на ранния Борисов", коментира Георги Първанов.

Според бившия президент настроенията на обществото са с ясна посока и ГЕРБ сигурно ще спечели парламентарните избори, но връщането на Бойко Борисов към днешна дата не е приемливо.

"Това, което аз казвам, не се отнася само за ГЕРБ, призивът ми е и към другите партии, които очевидно ще търсят конфигурация помежду си - това е една измислена битка, една тебеширена линия, която е прокарана между двата типа партии и в крайна сметка ще се съберат в бъдещия парламент, няма да се разберат и ще потретим или не знам за кой път ще идем на избори", заяви той.

За Георги Първанов престоящите избори не са битка, а състезание, което става много интересно. Имаме президент, който стои относително добре, както и основна конкуренция в лицето на проф. Герджиков, който вдъхва респект, кандидатите им за вицепрезидент също събират симпатии, коментира още той. Не трябва обаче да подценяваме и останалите двойки - те могат да разбъркат картите.

"С появата на Лозан Панов балотажът става твърде възможен. Ако се върнем на другите кандидатури - безспорно Радев е фаворит, но и проф. Герджиков има своите качества. Президентските избори винаги са били непредсказуеми. Позволете ми да върна времето 20 години назад, когато 40 дена преди изборите бях 15-ти по рейтинг според социолоозите и взех, че спечелих", каза Георги Първанов.

Той коментира и предизборните споразумения на партиите.

"С моя скромен опит в политиката мога да кажа, че смисълът на една кампания е да се разграничим, затова изпреварващите анонси объркат хората. Когато мине кампанията и се видят резултатите, трябва да се седне на една маса и да започнем да разговаряме, тези, които сме упълномощени, а не само с пет основни точки - образование, здравеопазване и това е", заяви бившият президент.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад