Георги Свиленски, БСП: Партиите на протеста не искат правителство – те искат Борисов да продължи да управлява

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БСП като партия и парламентарна група през последните 2-3 седмици се държеше най-отговорно и достойно в българския парламент, бягайки от всички скандали и гледайки в една цел – създаването на правителство на България и мнозинство, което да приеме бюджет, реформа в съдебната система и да смени Гешев. Това каза заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.

По думите му партиите на промяната имитират желание за реформа и съставяне на правителство. „Те искат едно – да лъжат българските избиратели“, твърди Свиленски.

Според него 46-ото Народно събрание ще се запомни с лицемерното поведение на партиите на протеста. „По време на 45-ия парламент всички искаха пенсиите да бъдат актуализирани към дохода за 2018 г. Всички гласуваха "за" на първо гласуване на този законопроект? И изведнъж, сега в бюджетна комисия, само БСП подкрепя този закон и всички други не го подкрепят. Ето това е лицемерното поведение - преди изборите да лъжеш възрастните хора, че ще им актуализираш пенсиите, да влезеш в парламента и да се откажеш от тази актуализация. Преди изборите да казваш, че искаш да смениш Борисов и Гешев, а като влезеш в парламента изведнъж се оказва, че не искаш да смениш Борисов, а искаш да смениш охраната на Гешев“, обясни Свиленски.

И при първия, и при третия мандат бяхме категорични, че България трябва да има правителство. Тези партии (партиите на протеста – бел. ред.) не искат правителство – те искат Борисов да продължи да управлява, статуквото да продължи да се окопава и поставят невъзможни разделителни линии, които няма как да бъдат прекрачени, каза още Георги Свиленски.

БСП ще върне мандата във вторник, в сряда или в четвъртък очакват бюджетът да се приеме в пленарна зала и след това президентът има възможност да разпусне парламента и да насрочи парламентарните избори.

Позицията на БСП, по думите на Свиленски, е изборите да са две в едно. С оглед на предстоящата ковид вълна мисля, че е разумно да са "две в едно".