Георги Свиленски: Днес Софийски градски съд регистрира Корнелия Нинова като председател

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Кметът на Перник Станислав Владимиров беше издигнат от БСП и избран от избирателите на БСП, не става въпрос за харесване или не, става въпрос за последователност в политиката и когато преди избори си казал категорично, че няма да повишаваш данъци, че няма да повишаваш такса смет, че ще развиваш културните институции и само година след това заявяваш други намерения - да закриеш културните институции, няма как ръководството на партията да стои безучастно", заяви Георги Свиленски, чен на Изпълнителното бюро и заместник-председател на ПГ на БСП, в "Още от деня". Никъде БСП не е казвала, че ще се повишават данъци, нито е казала, че ще закрива духовни и културни институции, категоричен беше Свиленски. Така той обясни противоречията с избрания от БСО кмет на Перник. 

Обвиненията на Владимиров към лидера Нинова Свиленски поясни с преплитането на много интереси - и вътрешнопартийни, и извън партията.

"Оценката, която получи Корнелия Нинова, беше прекият избор - над 75% от членовете на партията подкрепиха Корнелия Нинова", изтъкна Георги Свиленски. 

Последва и заявление на Георги Гергов, че напуска широкото управление на партията.

Според Свиленски започва атака срещу председателя на партията, срещу ръководството - позабравени неща преди няколко месеца.

"Не е проблемът само Станислав Владимиров, вдигнатите данъци, закритите институции, а това се използва за вкарване на други тези", подчерта членът на ИБ на БСП. 

Днес Софийски градски съд регистрира Корнелия Нинова като председател, ръководството на партията, контролната комисия и това е отговорът на всички критики, че конгресът и ръководството са нелегитимни, съобщи Свиленски.

Тази година БСП поведе много битки и много спечели. Първата беше вотът на недоверие за околната среда и последвалите арести и рокади в министерството, промяна в законодатество и на наредби, проблемът с боклуците, с водата, посочи Георги Свиленски. 

В Народното събрание това, което правим, е възможното да се противопоставяме на сегашното управление, което е вредно за държавата, подчерта той. "Иначе сме всеки ден в Народното събрание, всеки ден сме в комисиите, имаме над 220 предложения само в бюджета направени, имаме над 500 предложения през годината", заяви Свиленски. 

"Президентът Радев говори това, което говорят всички българи, президентът Радев си изпълнява ангажиментите, които е поел преди да стане президент - с предизборната си програма" - така отговори Свиленски на въпрос не извзе ли президентът тяхната роля на опозиция по време на протестите с призива "Мутри вън". И припомни, че и БСП е била на тези протести. 

Какво още каза зам.-председателят на ИБ на БСП вижте във видеото.