Георгиев: Оттеглих доверието си към Гроздан Караджов още февруари, надявам се и други да си дадат сметка

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Независимият депутат Георги Георгиев, който напусна групата на "Има такъв народ" заедно с други четирима народни представители, заяви в "Денят започва", че се надява и други негови колеги да си дадат сметка за случващото се.

"За мен в момента се прави ненужен опит за тежка дестабилизация на държавата в много сериозна геополитическа и икономическа обстановка. Има риск от поредица от избори. Мисля, че това не е редно и ще правя всичко необходимо за политическа стабилност. Ще подкрепям правителството и всичко, което е разумно, за да не се стига до неговото разпадане заради несъществуващи основания." - изтъкна той.

Георгиев уточни, че няма да става част от "Продължаваме промяната", а ще подкрепя политиките, заложени в коалиционното споразумение.

"Бих напуснал парламента, ако "Има такъв народ" спазваше предизборните си обещания. В момента напускам партията, за да мога да работя за това, което съм обещал. Какво се предлага – говори се за експертен кабинет, но без подкрепата на "Продължаваме промяната" или на ГЕРБ това е невъзможно. И понеже Слави Трифонов казва, че "Продължаваме промяната" не трябва да е във властта, излиза, че ИТН трябва да подкрепи кабинет с ГЕРБ", каза Георгиев.

Той обвини регионалния министър в оставка Гроздан Караджов в задкулисни действия и договорки и заяви, че е оттеглил доверието си към него още февруари пред парламентарната група на "Има такъв народ".

"Получих информация от строители, че това, което обещахме в предизборната кампания и в 45-ото и 46-ото Народно събрание, не се случва, както си го представях – има скрити договорки и договаряния за комисионни." - каза той.

Той разкритикува начина, по който регионалното министерство разпределя парите за общински ВиК проекти, за което са отделени половин милиард лева. Според него те трябва да се отпускат на база регионална политика, а не просто на база избран изпълнител и готов проект.

Според Георги Георгиев хора от ръководството на МРРБ са свързани с кръга "Делта хил".

По думите му заварените схеми свързани със строежите на пътища продължават и не се прави нищо след разкритите порочни практики за строежа на АМ "Хемус".

"Логично е да се приеме, че някой получава комисионна за това, но не мога да посоча кой е той. Ако знаех, щях да го направя. Порциите вероятно се разпределят от министъра, но схемата е сложна – комисионната в днешно време не е просто нещо. Надявам се тези неща да бъдат разследвани, аз лично съм ги казал пред много хора, които работят в тази сфера. Орлин Алексиев, доколкото разбирам, се явява общо координационно звено на целия този модел по разпределяне на поръчки. Не мога да го докажа. Надявам се да има хора, които да го докажат." - заяви Георгиев.

Независимият депутат разказа и как се е стигнало до номинацията му за министър на регионалното развитие и благоустройството в проектокабинета на Пламен Николов, предложен от "Има такъв народ" в рамките на 46-ото Народно събрание.

"Никога не съм искал да съм министър. Бях на една автомивка във Враца. Звънна ми телефона:

" - Слави Трифонов съм. Ти ще бъдеш министър на регионалното развитие и благоустройството. Разбра ли ме?

-Да!

- Ще ти се обядят или Тошко Йорданов, или Пламен Николов за допълнителни въпроси." - Така разбрах, че ще съм част от този проектокабинет – не сме коментирали нито политики, нито екип на кабинета. Нищо - просто едно обаждане." - разказа той.

Георгиев допълни, че няма спомен парламентарната група на "Има такъв народ" някога да е гласувала номинации за проектокабинета.

"Всички решения се взимат еднолично. Обикновено Тошко Йорданов идва и ги казва. "Дългият така каза!" - и това е"., каза независимият депутат.

Георгиев заяви още, че след изборите за 47-ото Народно събрание е бил извикан от зам.-председател на партията и му е казано, че "Има такъв народ" ще се бори за три министерства - на енергетиката, регионалното развитие и земеделието, а той ще бъде номиниран за регионален министър. След този разговор се е информирал за случващото се единствено през медиите.

Целия разговор вижте във видеото.

 

 
Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад