Гл. инсп. Зорница Шуманова: МВР работи активно по линия на домашното насилие от 16 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Статистиката действително показва увеличение на домашното насилие. На база на получените заповеди във всички районни управления на територията на страната, които обобщава Главна дирекция "Национална полиция" се установява, че има 20% увеличение при сравнение на 2022 г. с 2023 г. Това съобщи в "Още от деня" гл. инспектор Зорница Шуманова, началник на сектор "Домашно насилие" в ГДНП.

Тя отчете, че за 2022 г. заповедите, които контролира Министерство на вътрешните работи са 3654, а за 2023 г. те са вече 4420. Отчете също, че има ръст на мъжете, подали сигнал за защита от домашно насилие.

Обясни, че все по-често жертвите на домашно насилие търсят помощ, което според нея е и причината да има ръст на случаите, отразени от статистиката.  

"Когато се получи сигнал за защита от домашно насилие, без значение дали е от страна лично на пострадалото лице или от съседи, или от неправителствени организации, или от държавни ведомства, или от когото и да било има вече разписан строго регламентиран ред всеки един служител какво да прави и кого да уведоми."

Шуманова подчерта, че МВР работи активно по линия на домашното насилие от 16 години. Допълни, че с новите методически указания е разписан алгоритъм за оценка на риска дадена жертва да попадне в нов случай на домашно насилие.

"Когато отива на адреса полицейският служител трябва да раздели жертвата от извършителя и с определени въпроси да установи дали е потвърден съответният сигнал за домашно насилие. Въпросникът впоследствие отива до началника на районното управление и преписката продължава да се работи."

Ако има изпратена заповед за защита на полицейските органи, тогава се съблюдава строго определен ред как да се контролира съответната заповед, посочи още тя.

 

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад