Госпожа Хайд

Никой не знае кога ще се прояви второто му "аз", ако го има...

Държава: Франция, Белгия
Година: 2018
Времетраене: 95 минути
Госпожа Хайд
За продукцията

Трагикомедия

По мотиви от романа на Робърт Луис Стивънсън - "Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд"

Режисьор: Серж Бозон
В ролите: Изабел Юпер, Ромен Дюри, Хосе Гарсия, Белкасем Лалауи, Пиер Леон и др.

ФАБУЛА

Учителка по физика в Технически колеж е старателна и не особено ценена нито в работа си, нито у дома, но тя и не се бори за нещо, което може би не й липсва, докато един следобед е "ударена" от мълния и животът й се променя с появата на вероятното й "друго аз".

ФИЛМЪТ

"Госпожа Хайд" е трети игрален филм на режисьора и критика Серж Бозон и втори, за който кани в главната роля Изабел Юпер, (след "Тип-Топ"). Зад камерата е сестрата на режисьора - Селин Бозон, актриса и оператор с дълга филмография ( "Трансилвания", "Франция" "Семейство Волберг", "Виолетовата звезда").

Сюжетът е далечно напомняне за историята от романа "Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд" на Робърт Луис Стивънсън ("Островът на съкровищата").

Темата е позната - за другата половина, която може би живее в човека, толкова скрита или неразвита, че й трябва някоя случайна или нарочна, химична или природна намеса, за да се прояви някой ден - за добро или зло..., но това не задължително и общовалидно, а само експеримент.

СЮЖЕТ

"Учителят не трябва да бъде харесван, а разбиран", обяснява Мери Джекил на своите ученици, които изобщо не я слушат и се оплакват, че тя не ги мотивира. Директорът на училището е разбиращ и мислещ човек, който вижда всичко и държи на "образованието като единствено убежище" в хаоса от различия и световни проблеми.

Мари Джекил се старае съвестно да преподава и с равнодушно търпение си налага да не забелязва подигравките в час. Класът е предимно от цветнокожи деца - момчета, а двете момичета са най-активни в оплакванията.

У дома Мари също така деликатно подминава онова, което не й харесва, като приготвеното от съпруга й месо, което тайно изхвърля на кучетата.

Но един следобед, докато извършва опит в лабораторията, учителката е ударена от светкавичен заряд и се преобразява в друга жена или в своето скрито Аз.

Оттук нататък "Госпожа Хайд" се проявява през нощта и я зарежда с енергия за деня, когато "Госпожа Джекил" вече се движи като стихия, избухва неподходящо, проявява решителност, но не си отмъщава на мъчителите, а подобрява своите недостатъци и промяната е забелязана от другите така, че постепенно преобразява и тях.

В резултат, съпругът й е изненадан от новия им семеен живот, най-големият й враг в клас - Малик, става неин довереник по щастливите въпроси и само директорът оценява случващото се като "полезен природен баланс"...

Златна Романова

"Семейство Волберг"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад