Готов ли е националният ни отбор по футбол за големите предизвикателства? Младен Кръстаич ексклузивно за БНТ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Младен Кръстаич даде интервю за предаването "Арена спорт" преди двете контроли на "лъвовете" срещу Кипър и Люксембург през следващата седмица.

Кръстаич отново заговори за това какво трябва да чувстват неговите футболисти, когато защитават цветовете на България.

"Още на първата си пресконференция казах, че очаквам от играчите, които са повикани да дават всичко от себе си, да са дисциплинирани, да чувстват себе си като важни жители на тази страна, тъй като играят за нейния представителен отбор. Това е върха на българския футбол. Казах това, защото съм бил играч, национал, селекционер на моята страна и всичко това, заедно с възпитанието, което трябва има във всяко едно семейство, искам да го пренеса на тях и да разберат как един голям спортист трябва да се отнася към своята страна", започна той.

"Предишните два мача бяха добри. Вероятно хората не очакваха тази реакция от отбора, може би защото имахме между 8 и 10 млади и нови играчи, които за първи път обличаха националната фланелка. За съжаление, подчертавам, за съжаление, те не играят редовно в своите клубове, което не е добре за българския футбол и футболния съюз. Ако подготвяме система, а имаме първенство, такова, каквото е, с неговите предимства и недостатъци, трябва да видим с какви играчи разполагаме. България има наистина качествени футболисти. Това са неща, които видяхме, над които сме работили и в тези два мача момчетата привлякоха вниманието върху себе си и показаха, че имат качества", сподели сръбският специалист след първите си два двубоя начело на тима.

Младен Кръстаич засегна и темата за повиканите футболисти в тима и заяви категорично, че за него няма разлика между млади и опитни играчи.

"Надявам се всички национали да играят в клубните си отбори. За съжаление има такива, които играят в националния отбор, но не и за своя клуб. Ситуацията е такава, каквато е. Искам всички играчи във вашето първенство и чужбина да са титуляри и проблема ми да е кого ще повикам. Но както подчертах важно е да гледаме какъв футбол се играе в Европа. За съжаление не всички играчи, които са част от отбора, играят редовно, но те имат перспектива и качества. За мен няма разлика между млад и опитен играч. Който отговаря на стандартите и счета, че е готов да играе за България, той ще бъде повикан. Нямам никакви сантименти към никого", каза Кръстаич.

Българският селекционер сподели очакванията си и за предстоящите контроли срещу Люксембург и Кипър.

"Не деля мачовете на квалификации и контроли. За нас всеки мач е важен, защото сега ние се утвърждаваме и трябва да сме в най-добра форма, да покажем на феновете, чието внимание привлякохме, че имаме качества и добра атмосфера в отбора. Контролата си е контрола, но искам победа във всеки мач. Така разсъждавам от първия ден на треньорската си кариера,ще го правя и днес, утре и винаги. Това е моя живот и схващането ми за футбола. Има по-добри отбори от нас, но няма как да не дадем 100% от себе си за 90-те минути", категоричен е наставникът.

"Ако гледате последните два мача на отбора вече започваме да летим в облаците. Не позволявам това да се случи. Нека първо минат двете контроли и да имаме основа, на която да стъпим през март, както и добра атмосфера. Първо да изиграем тези мачове както трябва и да покажем, че резултатите ни не са случайни. Що се отнася до групата ни, тя не е никак лесна. Имаме Сърбия, която е между десетте най-добри отбора в Европа, Унгария, играеща отличен футбол в последните 3-4 години, Черна гора е заедно с нас и Литва. Това са отбори, които не трябва да подценяваме. Както казвах в самото начало, няма да ви разочаровам, със сигурност. Младите играчи няма как да ви разочароват", коментира Кръстаич относно жребият за квалификациите за Евро 2024.

Накрая селекционерът на "лъвовете" прогнозира и кой ще стана световен шампион в Катар.

"Сърбия. Първо, защото това е моята родина и второ, защото в отбора има сериозна класа и може да стигне далеч в турнира", уверен е Младен Кръстаич.

Целия разговор гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад