Готвят нови правила за синята зона в София. Ще ги приеме ли СОС?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Столичния общински съвет ще обсъжда както увеличаване на зоните за платено паркиране известни като “синя” и “зелена”, така и удължаване на работното им време. Обсъждат се и нови правила за паркирането “служебен абонамент”. Спор в СОС предизвика зоната за паркиране около сградата на Парламента.

В студиото на “Денят започва” горещата тема коментираха общинските съветници Зафир Зарков от ГЕРБ-СДС - заместник-председател на транспортната комисия в СОС, и членовете на комисията - Иван Таков от БСП и Симеон Ставрев от “Демократична България”.

“В Европа и по света се прилагат тези мерки, защото са ясни техните цели в големите градове - намаляване на трафик, намаляване на натиска от автомобили към централните градски части, подобряване качеството на въздуха”, отбеляза Зафир Зарков.

По думите му от експертна гледна точка акцентите са два - от една страна са мерки, които са рестиктивните, но са важни, а от друга е развитието на градския транспорт като естествена алтернатива за хората да се придвижват в големия град.

“Това решение не е консенсусно и групата на БСП никога не е подкрепяла безцелното увеличаване и разширяване на зоните. В момента повече от 3/4 от зелената зона ще стане синя. Това звучи единствено и само като връзване на балансите в транспорта, защото пострадаха сериозно от кризата през миналата и тази година”, реагира Иван Таков.

Според него така не се решават локалните проблеми, а се местят от квартал в квартал.

“Не е целта да направим от София един голям платен паркинг. Трябва да се изграждат паркинги”, подчерта той.

За Симеон Ставрев не се налага удължаване на работното време на синята зона, нито нейното разширяване.

“Основният проблем е, че управляващите от ГЕРБ и ВМРО искат да направят поредния косвен данък за софиянци. Реално Центърът за градска мобилност ще съберат още 6-10 млн. лева. Въпросът е защо ЦГМ вкарва през следващите години 100 млн. лева в нова тинк-тинк система”, запита той.

Какво още дискутираха гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад