Грандиозен проект има за цел изграждането на Нов храм на музиката в България

Предаване: 100% будни, 09.06.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Музикферайн, Карнеги хол, Ройъл Албърт Хол – все емблематични и световно известни концертни зали, превърнали се в част от визитките на велики градове като Виена, Ню Йорк и Лондон.

У нас имаме зала "България", но за съжаление въпреки невероятната си акустика, тя има ограничен капацитет и редица недостатъци. Зала 1 на НДК пък е морално остаряла, а тези, които са били на класически концерти в "Арена Армеец", знаят, че тя едва ли е най-подходящото място за това.

Изявени творци и музикални дейци, сред които Теодосий Спасов, Григор Паликаров, Милка Митева и Георги Черкин подписаха Учредително заявление, с което се учредява комитет за създаването на величествена концертна зала в София, която да е не просто материална сграда, а Храм на музиката, който да допринесе за развитието на културата и укрепването на духа на нацията. Проектът получи и подкрепата на президента Румен Радев.

В "100% будни" гостуваха част от инициаторите на тази благородна идея - Александър Димитров – председател на фондация "Богария", и председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци - Стефан Почекански.

Вижте видеото!