Гражданската позиция и реакция срещу насилието

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За насилието над жените, средствата за тяхната защита в българското законодателство, както и за различни начини за оказване на помощ на пострадалите разговаряме в студиото.

Бързите законодателни промени никога не са правилният отговор на възникнал обществен проблем. Тенденцията в последните години да се приема законодателство по т.нар. "бърза писта" разкрива два проблема. Първият е, че нашият законодател няма опит. И вторият е, че макар да имаме форма на гражданско общество, то критикува, но не предлага. Всеки един български гражданин има право да предложи на Народното събрание някаква правна уредба, която смята, че е необходима. И да даде становище по всеки един проект на закон. А народните представители имат задължение поне да го обсъдят в съответната комисия. Това каза адвокат Силвия Петкова.

През последните години напрежението е изключително нагнетено. Импулсивността, която последва вследствие на това напрежение, тя е и в агресорите, и в обществото, и в законодателството. Желанието бързо да се освободим от напрежението не води до решение. Нужно е спадане на напрежението, връщане на разума и вземане на решения. Но началото е дадено, обясни психологът Ани Владимирова.

Отчуждението е диагноза повече от 20 години. И за съжаление тази диагноза прерасна в дехуманизация, допълни Владимирова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад