Хасан Адемов: Няма дефинитивно задължение за 300 часа извънреден труд годишно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Приетото допълнение към Кодекса на труда за увеличение на полагания извънреден труд, е възможност, а не дефинитивно задължение. В кодекса остават текстовете, които запазват правата на на работниците, включително този, който по дефиниция забранява извънредния труд. Така коментира вччерашното решение на парламента Хасан Адемов - председател на Комисията по социална политика в НС. В студиото на "Денят започва" той обясни, че до евентуалното двойно увеличение на часовете за извънреден труд може да се стигне само през колективно трудово договаряне, т. е. това не може да стане без съгласието на синдикатите, респективно работниците.
Адемов допълни, че има някои отрасли, в които са допустими изключения от дефинираната в кодекса забрана за полагане на извънреден труд, но всичко е въпрос на колективно договаряне с работодателите.
Що се отнаса до заплащането на извънредения труд, то остава без промяна. То е процент от почасовото възнаграждение: 50% от него - в работни дни, 75% - за събота и неделя и 100% - за празнични дни.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад