"Хербариумът като място за съхранение на идеи"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Национална галерия Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство и Арт Проджект Депо представят "Хербариумът като място за съхранение на идеи" от 8 април до 30 май 2021.

Проектът „Хербариум“ с куратор Ирина Баткова изследва работната среда в  съвременната култура, в която се раждат и обменят идеи. Фокусът на „Хербариум“ е да се създаде колекция, запечатала в кутии 40х40х10 см или 20х40х10 см творческата енергия на различни поколения творци по целия свят. Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласовете на авторите, които ще бъдат представени в изложбата и на уебсайта към проекта. Поканените художници избират двама нови участници – така проектът проследява креативните контакти в света на изкуството. Развитието на колекцията няма ограничения във времето, тя нараства експоненциално с всеки нов участник, докато не бъде обявена заключителната изложба.

Сериите видео портрети H Talks се заснемат по време на подготовката на всяко представяне на колекцията „Хербариум“ в работната среда на визуалните артисти. В кратките филми художниците описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите, които ги вълнуват, креативната енергия, която ги кара да продължават напред. Информацията, събрана в процеса на развитието на колекцията, и виртуалния архив на колекцията са достъпни за всички изследователи, куратори, студенти, галеристи или любители на изкуството, които се интересуват от не толкова видимите механизми, чрез които функционира съвременната култура.

В студиото на "Култура.БГ" за проекта разговаряхме с Милена Кънева, актриса и журналистка, и с Ирина Баткова, кураторка и писателка.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад