Христо Иванов: Агресията на Путин е срещу цялата система за сигурност в Източна Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Позицията на „Демократична България“ за изпращане на военна помощ за Украйна е абсолютно последователна. Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов.

„Ние и в предишния парламент внесохме такова проекторешение, гласувахме за него. Но то не получи тогава подкрепа. Позицията на „Демократична България“ е абсолютно последователна. Имахме декларация от 13 май. Тя постави в по-широк план всички онези действия, необходими за това България да се приведе в състояние да отговори на предизвикателствата на новия период, в който се оказахме от началото на агресията на Путин срещу Украйна“, каза Иванов.

И допълни, че днешното решение за изпращане на военна помощ за Украйна дава всички инструменти на изпълнителната власт да пристъпи към бърза модернизация на българската армия, в т.ч. и освобождавайки се от съветско въоръжение.

„На украинския фронт може би са необходими. Украйна ги иска. Но същевременно в този контекст ние можем да се надяваме да използваме това, че сме проявили солидарност с Украйна като аргумент да поискаме солидарност от нашите съюзници да ни облекчат предоставянето на други по-съвременни образци. Стъпката днес беше по-голяма. Тя е стъпка към ускорена модернизация на българската армия“.

За да има сигурност, трябва да се носи споделена отговорност от България във всичките съюзи, в които се намира, категоричен е Иванов.

„България днес започна да осъзнава факта, че трябва да поемаме отговорност за сигурността, която искаме да консумираме, ако искаме да живеем в сигурен регион. Това означава, че трябва да сме готови да модернизираме своите въоръжени сили, да укрепим своята отбрана и да понесем своя дял от отговорността на съюзите, в които се намираме – НАТО и ЕС“.

Той посочи също, че „агресията на Путин е агресия не само срещу Украйна, а срещу цялата система за сигурност в Източна Европа“.

„Помагайки на нападнатата страна, е задължение по устава на Организацията на обединените нации. Всички страни членки имат задължение, съгласно устава на ООН, да оказват на нападнатата страна помощ“, каза още Христо Иванов.

Отрече, че днешното решение въвлича България във във войната. И се обърна към президента като патрон на изпълнителната власт: „спрете с плашенето на хората, че с това решение включваме България във война. Това не е вярно“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад