Христо Проданов: Трагедията на България е в това, че правителството не иска да се справи с корупцията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За втори път искаме вот на недоверие по темата "Корупция", като аргументите ни се увеличават с изминаване на времето, защото прпавителството, което управлява България в последните години трупа все повече и повече скандали, което е основата на нашите аргументи и аргументите на протестипращите, това заяви за "Оше от деня" зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов.

По думите му трагедията на България е в това, че не правителството не може да се справи с корупцията, а че не иска да се справи. Нещо повече - правителството е основният генератор и закрилник на корупцията, като го прави чрез законодателна дейност и чрез решенията си на изпълнителната и общинската власт. За пример той даде промените, приети на първо четене в Закона за КПКОНПИ /това е Антикорупционният закон/, с които извадиха от обхвата на действие общинските съветници и председателите на общински съвети. "Там, където се разпределя един огромен ресурс от обществени средства - тези на хората по места, се изразходват по неясен и подмолен начин и в същото време всички тези хора се изкарват от обхвата на закона, за да може те да извършват това, което са решили", обясни Проданов.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" допълни, че през последните 2 години над 3 млрд. и половина правителството преведе на две фирми зад гърба на парламента - "Монтажи" и "Автомагистрали", които да премонтират свлачища, мостове и язовирни стени. Той беше категоричен, че въпросните фирми се използват като "черни каси" на властта, т.е. като разпределители на подизпълнители на тези поръчки, но без провеждане на обществени поръчки. "По тази причина нощните шкафчета на властта са толкова пълни", отбеляза Проданов.

На въпрос дали протестиращите припознават БСП като техните хора вътре в парламента, Проданов отговори, че всякакви опити за оцветяване на протеста работи в полза на мафията, срещу която хората са на улицата. "Съветвам всеки, който се опитва чисто политически да яхне протеста, да не го прави, защото това само ще убие енергията на протеста. Има време за дебати." Преди това трябва да изметем мафията от властта, каза той и допълни, че на протеста има хора, които ни искат и такива, които не ни искат.

На въпроса кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС трябва да отговори г-н Сергей Станишев, подчерта Проданов и допълни, че през 2013-а именно това предложение извежда хората на улицата и той самият се влива в редиците на протеста.

Какво още каза той по темата за Велико народно събрание, машинното и електронно гласуване, за позицията на БСП за оставката на Иван Гешев, както и за Васил Божков - вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад