Хубавата Елена и битката за истината

Предаване: Панорама, 23.02.2024

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тя е млада, чаровна и успешна. Живее екологично, обича природата, готви здравословно. Елена Димитрова е модел за подражание и мечтан партньор. Има само един проблем - тя не съществува. Но хиляди българи повярваха в жена, създадена изцяло от изкуствен интелект.

Георги Караманев - създател на сайта „Дигитални истории“: Аз помолих алгоритъма първо да ми измисли нишата. Той се насочи към здравословния начин на живот - природосъобразност, екология, модерни неща. После избра името - EcoElena. После го помолих да ми измисли план за публикация и какъв ден какво да пускам. После го помолих да ми направи самите публикации. Включих друг алгоритъм, който да създава изображенията. И така едно към едно аз пусках в продължение на 28 дни съдържанието, което алгоритъмът даваше.

През деня той е професионален програмист. Но освен кода, Георги Караманев владее и езика. С дългогодишен опит като журналист разказва за дигиталния свят. Именно там оживява историята на Елена - фалшив инфлуенсър, който с лекота омайва потребители в социалните мрежи.

Георги Караманев: Алгоритъмът създаде такова съдържание, което достигна до 85 хиляди души, и нито един не ми написа нещо, с което да заподозре, че не е така. А вътре имаше рецепти, имаше пътеписи. Много конкретни неща, някои от които бяха, разбира се, напълно недостоверни. Никой не е готвил сандвича с киноа. Поне не беше. След това отдолу имаше коментари, имаше препоръки как да подобрим рецептата. Един от всеки десет човека, видял съдържанието, го е харесал. Тоест алгоритъмът отново е успял много да се хареса. Аз, създавайки, смея да кажа, качествено журналистическо съдържание, разказвайки истории и канейки впечатляващи гости, много рядко постигам подобна статистика в моите материали.

В образа на Елена всичко е лъжа. Но посланието й е вярно. Демокрацията е в криза. Фактите изчезват в мъглата на дезинформацията. Човечеството губи битката с фалшивите новини. Може би студеният душ ще го събуди.

Георги Караманев: Просто не бяхме готови да се изправим на полето на истината във фийда, равнопоставени с всички останали - инфлуенсъри, просто хора, целенасочени лъжци, нескопосани разказвачи на истории. И някъде там изгубихме и критерия си - не само за истината, но и за историите, за силните истории, за силните личности, за авторитетите. Трябва да се провокираме, защото явно не става по друг начин. Трябва малко да се уплашим за това какво вече умеят технологиите. Голяма част от съдържанието около нас вече е генерирано и ние не си даваме сметка. Това носи много рискове от неточности, от заблуди, от манипулации.

Измамите ще растат - и по сила, и по брой. Ден преди Караманев да разкрие експеримента си, компанията зад ChatGPT представи нов модел изкуствен интелект. Той вече може да създава не само изображения, а цели видеа като тези например. В сезона на изборите лъжата може да размъти водите на истината повече от всякога.

Георги Караманев: Нищо не пречи днес, скролвайки, да чуеш един кандидат да казва на теб, че ще открие детски градини, а на другия човек, който си отвори фийда, че няма да открива детски градини. Манипулирането - това да ти се харесва някой по някакъв начин - ще става съвършено, което е опасно, защото още повече подрива авторитета в политиката. За един отделен потребител средствата за манипулация могат да са тези, които да го оставят без пари, благодарение на мошеници. Само че ако погледнем на по глобално ниво, може да се стигне до войни заради такъв тип манипулация, ако някой има изгода да го прави.

Хубавата Елена вече разпалила една война. Ако подценим изкуствения интелект, следващата може да бъде далеч по-голяма.

Георги Караманев: Той е много интересно огледало, което се опитва да ни копира. Разбира се, понякога много неуспешно. Затова е много лесно и да му се подиграваме, да се усмихваме на грешките му. Но той отразява много добре това, което сме ние в момента. Нещата, които сме загубили в хода на технологиите дотук и които трябва да си върнем.

Вече няма как да завъртим часовника и да се пренесем обратно в аналоговите времена. Караманев има друга идея - да се изправим смело срещу машината. Създава тест, който всеки може да опита. Въпросът е един - кое произведение е дело на човек и кое - на машина. Образованието е ключът към промяната.

Георги Караманев: Да се върнем към четенето, да забавим малко ритъма, да си даваме сметка колко сме лесно манипулируеми и колко сме, въпреки че изглеждаме съвършени, напреднали технологично, също сме си същите същества, които някога са откривали огъня.

А сега трябва да открием пътя към истината.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад