Икономическото отражение на политическата криза - коментар на икономистите Любомир Дацов и Стоян Панчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпросът е, дали това, което трябва да изпълним на хартия, има смисъл и би довело до положителни резултати, а и дали тези средства са чак толкова много. И второ - как ще ги изхарчим, ако ги получим. Така коментира икономистът от ЕКИП Стоян Панчев вероятността да се връщат пари по ПВУ.

"Моето впечатление е, че повечето от заложените реформи в ПВУ, са по-скоро вредни и със сигурност не трябва да прибързваме към тяхното изпълнение. А и средствата не са чак толкова много всъщност. Когато беше замислен ПВУ, той трябваше да отговори на проблемите, свързани с Ковид-19, а ние отдавна сме го задминали. Има нови проблеми на хоризонта."

Това си е общоевропейски проблем, тъй като, колкото и да е малък бюджетът на Европа, той отива за земеделие и за политиката за сближаване, смята финансистът Любомир Дацов.

"Ако погледнем какви са резултатите от тази политика, стигаме до това, което се говори в обществото, че това са пари, които откупуват спокойствие на политическо ниво, защото, не само в България, тези пари са с много малък ефект върху икономиката. Същото става и с този план. Ако погледнем какви проекти стоят зад него, ще видим, че те не са безспорни."

По думите му, когато говорим за политика, България почти няма капацитет да достави тази политика и това се изразява във всичко, като се започне от политическото безсилие да се коментира и да се формулира идеология и политика.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад