Икономистът Михаил Кръстев: Диференцираните ставки на ДДС костват на хазната над 0.5 млд. лв. годишно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да се върне или да не се върне 20-процентния данък ДДС за заведенията и ресторантите и как да се изсветлят техните доходи и разходи? По тази тема разговаряме с Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България и икономиста Михаил Кръстев.

Самото въвеждане на диференцирано ДДС не беше базирано върху финансова логика, а върху това, че държавата административно ограничи дейността на конкретни браншове в страната, включително този на ресторантьорите и хотелиерите, по време на ковид пандемията. Тогава като компенсираща мярка беше приложено намаление на ставката на ДДС, заяви Михаил Кръстев. 

"По същия начин, както една социална мярка, която се приеме след това е много трудно да се отмени, така и сега е много трудно да се отмени това. Но диференцираните ставки на ДДС за всички браншове, за които са въведени, костват на хазната над 0.5 млд. лв. годишно." 

В 24 от 27 държави в ЕС има диференцирана намалена ставка на ДДС на нашите браншове. При нас пандемията не е отминала,, има поне още няколко години, в които ние ще се възстановяваме от това, че 2.5 години ние не можахме да работим. Това заяви Емил Коларов.

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад