Икономистът Стоян Панчев: Трябва да се работи с потребителите, които имат проблеми с растящите сметки

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Десет процента инфлацията, ръст на цените и понижение на растежа - това е очакваното. Тази инфлация до голяма степен е вносна, тя не е произведена в България от БНБ, но в малка степен участие има фискът - Министерство на финансите, планирайки бюджет, който има дефицит, създава част от тази инфлация. Затова първият начин, по който може да се работи за укротяване на инфлацията, е балансирането на бюджета - тоест намаляването на дефицита. Това препоръча в студиото на “Още от деня” икономистът от Експертен клуб за икономика и политика Стоян Панчев.

“Проблемът е, че когато правителството е планирало големи разходи - социални, например, доста голяма капиталова програма - над 8 млрд., това е трудно. От там нататък може да се действа директно към цените”, допълни той.

Според него намаляването на ДДС е временна мярка, но е разумно то да се приложи към продукти, за които се смята, че потребителите биха имали проблеми с тях.

За него правителство прилага повече леви мерки, като единствената мярка, която е дясна, но постига леви цели, е ваучерната програма.

“Правителството имаше добрата идея с последния бюджет да разшири квотата, номинала на ваучерите за хранене, които получават над половин милион работници”, обясни икономистът.

Трябва да се работи с потребителите, които имат проблем да покриват растящите сметки за електроенергия - като директно подпомагане на пенсионерите, бизнеса, препоръча Панчев.

“Само че раздаването на пари с широка ръка не е най-добрият подход, защото има компании, които в среда с растящи цени се справя по-добре отколкото в други ситуации - тоест помощите за електроенергия да са концентрирани там, където има нужда”, подчерта той и даде пример с болниците, които се нуждаят от подобна подкрепа.

По думите му “големи промени по време на криза не трябва да се правят” - пожар трябва да се гаси там, където го има.

“Няма никакъв смисъл сега болниците да престанат да бъдат търговски дружества, защото по никакъв начин няма да подобри тяхното състояние. Голeмият разговор сега е за цената на клиничните пътеки - дали те ще нарастват с достатъчно с темпа, който ние виждаме в другата част от икономиката. Инфлацията расте, следователно и клиничните пътеки трябва да поскъпнат. Трябва да видим реалистично такова повишаване”, коментира Панчев.

Той заяви, че за миналата година ръстът на доходите е 12-14%, а официалната инфлация в момента стига 10% .

Какво още каза икономистът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад