Икономистите: Не сме оптимисти за влизането ни в Шенген през 2024 година

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Исканията на ЕК, за да влезем в Шенген, са намаляване на корупцията в държавата и организираната престъпност и ефективна защита на границите ни. През последните години очевидно не виждат това да се случва в нашата държава. Аз не съм много оптимист за приемането ни, заяви в студиото на “Денят започва” икономистът Агоп Каспарян.

“Това лято видяхме бусове физически да преминават през заградената ни граница. Отделно борбата с бежанската криза, по-скоро от страна на Турция, не дава добър резултат. Това са все причини, поради които накланят вензините в една посока. Риторично питам - след като 15 години не успяхме да бъдем приети в Шенген, дали ще успеем до края на годината?! Политическите совалки трябва да са доста големи, за да се случи това нещо. И от страната на Холандия имаме една определена пречка, но тя също не е необоснована от страната на холандското правителство да ни спира”, обясни той.

Според икономистът Кузман Илиев спрямо приемането на България на само в Шенген, но и в еврозоната, се прилага “не двоен, не троен, а петорен аршин”.

“Много дълго време отговаряхме на лихвите, на дълга, на дефицита, отговаряхме на абсолютно всички формални критерии, на които трябва да отговаряме, само че те ни казваха, че отговаряме, но има и нови правила”, подчерта той.

По думите му около приемането ни в Шенген започва “създаването на два ЕС на две скорости”.

“Ние не можем да се възползваме от благата на свободния пазар, защото нашите превозвачи чакат на границата с часове и губят пари. Става едно гетоизиране по отношение на миграцията. В българите се създава усещането, че има два вида европейци. Видимо е с Шенген и еврозоната, че някой казва: “Има една втора ръка хора”. Това не е добре за ЕС, ако иска да остане единен”,  категоричен беше Илиев.

Какво още казаха икономистите във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад