Икономистите: Темата за минималната работна заплата се е превърнала в строго политически разговор, а би трябвало да бъде експертен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изкуството да се сформира бюджет означава да се търси баланс между интересите на отделните слоеве на населението. Възможно е да се постигне баланс дори при 3-процентов дефицит, но това предполага отговорно  поведение на политиците, които отговарят за този процес. Това каза в „Денят започва“ проф. Ганчо Ганчев – икономист.

Според икономиста Никола Филипов темата за минималната заплата се е превърнала в строго политически разговор, а би трябвало да бъде експертен. 

„Минималната работна заплата преди всичко е функция на производителността на труда. Със сигурност трябва да се измисли комплексна методология за изчисляването ѝ. Но  не може да е процент от средната заплата, защото това е грешно и ще затвори много бизнеси“, смята той.

Ганчев се съгласи, че е въпрос на експертно проучване дали минималната работна заплата трябва да бъде 50 на 100 от средната.

Допълни, че не може да се избегне социалният аспект, защото минималната работна заплата трябва да покрива потребностите на хората с най-ниски доходи.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад