Икономистите: Увеличаването на данъците ще задълбочи кризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политическа реторика са споровете за данъчното облагане на доходите, защото безработният не се интересува от данъците, на него му трябва работа, трябват му инвестиции, които да създадат работни места, а той да получавата колкото се може по-добра заплата. Като местим разни данъци нагоре и надолу, нищо няма да решим за бедния човек. Така в “Още от деня” започна коментара си икономистът Георги Ангелов на предизборните идеи за българската икономика, които вече се лансират от партиите в публичното пространство.

“Така че основното за мен е да се говори повече за реални неща - как да се привличат инвестиции, защото това вдига производителността на труда - повече инвестиции, повече машини, повече оборудване, за да са по-производителни и същите хора да произвеждат повече и да получават по-добри заплати. Това е темата, от която не трябва да бягаме и никакви идеологически спорове не могат да ни измъкнат от този въпрос”, заяви той.

Ако основната цел е привличане на инвестиции, повишаването на данъците не работи в тази посока, подкрепи казаното до момента Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България - също гост в предаването.

“Основната цел на една данъчна система е да осигури приходи в бюджета, с които да се финансират бюджетните разходи. Повишаването на данъците със сигурност няма да повишат особено приходите в бюджета, защото това, което предлагат от БСП, е повишаване на подоходните данъци на физическите лица и запазване на корпоративния данък на юридическите лица. Това създава възможност за данъчна комбинация физически лица да регистрират юридически и през тях да получават доходите - така се заобикаля закона и не е осигуряват по-високи доходи в бюджета. Със сигурност ще се нанесат вреди на притока на инвестиции, на бизнес средата като цяло”, обясни той и обобщи: “Увеличаването на данъците ще задълбочи кризата.”

Какво още коментираха гостите в студиото на “Още от деня” вижте във видеото!

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад