Илхан Кючук: Всички трябва да направим така, че България да влезе в шенгенското пространство

Предаване: Панорама, 29.09.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Две дати са много тежащи в съвременната българска история - едната е 1989 г. - голямото очакване за свобода и просперитет, а втората е 2007 г. - също толкова очаквана за свобода и просперитет, но свободата и очакванията ни натоварват с отговорност, която трябва да можем да понесем, каза Илхан Кючук, евродепутат от ДПС.

"Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали искаме да седим на последния чин и постоянно да задаваме неудобните въпроси или искаме да бъдем на първия чин и да водим европейските процеси. Това е изключително българско решение."

По думите му, влизането в Шенген е държавна цел и всички трябва да направим така, че България да влезе в шенгенското пространство, защото това ще спре стигматизирането на българските граждани.

"Ние сме пълноправни членки с договора, с който сме подписали, сме поели ангажимента да бъдем част от това пространство. От тук нататък идват конкретните стъпки и действия, които трябва да бъдат изпълнени."

Един от големите пропуски според Кючук, това е, че сме пропуснали да комуникираме с обществата на тези държави, да им дадем нашите послания и нашите отговори, а популизмът е навлязъл в тези общества. 

"Освен обединението, което трябва да направим като консолидирана българска позиция, второто действие, което е абсолютно задължително, е Румъния да бъде привлечена на страната на България."

Вижте целия разговор.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад