Илияна Цанова: Месец октомври е крайният срок, за да получим авансово плащане по Плана за възстановяване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

1.6 млрд. лв. са заложени на карта. Ще ги получим ли до края на тази година? Кога е последният шанс да внесем Плана за възстановяване и развитие и да се надяваме, че до декември авансовото плащане ще бъде изплатено. Парите със сигурност не се губят, дори и да не успеем да ги усвоим през 2021, но за какво възстановяване на икономиката ще говорим, ако продължим да се бавим? Доколко Европейската комисия иска да преговаря с временно правителство? 

"25 държави членки до момента са предоставили своя план в ЕК, България и Холандия са двете държави, които все още не са предоставили своите планове", съобщи Илияна Цанова, зам.-генерален директор на дирекция "Бюджет" в Европейската комисия, в "Бизнес.БГ". 

Направени са 52 млрд. евро авансови плащания на държавите, които имат одобрени планове, сред тях Италия, Австрия, Испания. Били са одобрени и плановете на Румъния и Малта. Предстои разглеждането на още 5 държави.

"Сроковете са ясно разписани, ЕК право до 2 месеца да разгледа плановете за възстановяване и да ги одобри или да ги върне с някои коментари. След одобрението на ЕК Съветът на ЕС трябва да даде своето положително становище и след това ЕК има право в срок до 2 месеца да направи авансовото плащане от 11%", обясни Илияна Цанова. 

Очаква се при внасяне на плана да са ясни становищата от двете страни, тъй като ЕК работи в тясно сътрудничество с българското правителство.

Месец октомври е крайният срок, за да получим авансово плащане преди края на годината, тези средства са целеви, отбеляза Цанова и предупреди, че авансовото плащане няма да запълни някакви дупки в бюджета.

"Те са целеви средства за финансиране на инвестиции, които са одобрени по Плана за възстановяване", подчерта тя.

И препоръча България да започне да прави процедурите по възлагане на обществени поръчки, тъй като сроковете са много кратки - това е временен инструмент, който трябва да действа като антикризисна мярка.

Цялия разговор вижте във видеото.